Flaş Haber

Yeni Kanser Vakalarının 2 Milyon Sayıya Çıkması ve 2024'te Rekor Seviyeye Ulaşması Tahmin Ediliyor

 

 ABD'de kanserden ölüm oranı son otuz yılda düştü, ancak hastalığın yaygın formlarındaki artış bu ilerlemeye yönelik bir tehdit oluşturuyor.

 

Tarayıcı masasında oturan dalgın beyaz kız Stok Imaj

Kanser hastaları arasında değişen yaş kalıplarına ve 50 yaşın altındaki kişiler arasında genel kanser vakalarında rahatsız edici bir artışa işaret eden yeni araştırmalara göre, ABD'deki yeni kanser vakalarının sayısının 2024'te ilk kez 2 milyonu aşması bekleniyor .

Ancak araştırma aynı zamanda bazı yaygın kanser türlerindeki artışın bu ilerlemeyi tehdit ettiği konusunda da uyarıyor. Raporda, örneğin kadınlarda meme kanseri görülme oranının 2000'li yılların ortasından bu yana yılda yaklaşık %0,6 arttığı ve 2024 yılı için genel olarak 313.000'den fazla yeni meme kanseri vakasının tahmin edildiği belirtiliyor. 2007'den 2014'e kadar yaklaşık %40'lık bir düşüş yaşadıktan sonra yıllık %.

Kanser Açısından En Kötü İlçeler

Kanser tedavisi kemoterapi odası

Diğerlerinin yanı sıra endometriyal ve pankreas kanserlerindeki artışlar da endişeleri artırdı. Araştırmacılar, genel olarak 2024 yılında ABD'de 2.001.140 yeni kanser vakasının ve 611.720 kanser ölümünün meydana geleceğini öngörüyor.

Eyalet bazında öngörülen vaka yükleri Kaliforniya'da en yüksek 193.880 ile Wyoming'de en düşük 3.320 arasında değişiyor . 2023 eyalet nüfus rakamlarına dayanan ABD Haber oranı hesaplamaları, Maine'de 1.000 nüfus başına 7,67 yeni vakaya ve Utah'ta 3,97'ye kadar en düşük yeni vakaya işaret ediyor .

Raporun baş yazarı ve Amerikan Kanser Derneği sürveyans araştırmalarının kıdemli bilimsel direktörü Rebecca Siegel, "Daha az sigara içmenin, bazı kanser türlerinin daha erken teşhis edilmesinin ve iyileştirilmiş tedavilerin bir sonucu olarak kanser ölümlerindeki istikrarlı düşüş bizi cesaretlendiriyor" dedi. bir açıklamada söyledi . "Fakat bir ulus olarak, meme, prostat ve endometriyal kanserlerin yanı sıra bazı genç yetişkinlerde kolorektal ve rahim ağzı kanserleri gibi birçok yaygın kanserin görülme sıklığı artmaya devam ettiğinden, kanserin önlenmesi konusunda topu düşürdük."

Amerikan Kanser Derneği ayrıca kanser hastalarının yaşlanma eğiliminin değişmeye başladığını söylüyor. 50-64 yaş arasındaki kişilerde ortaya çıkan yeni tanıların oranı 1995'te yüzde 25'ten 2019-2020'de yüzde 30'a yükselirken, 65 yaş ve üzeri kişilerde bu oran yüzde 61'den yüzde 58'e düştü.

"Daha orta yaşlı hastalara yönelme, muhtemelen kısmen, yaşlı erkeklerde prostat ve sigarayla ilişkili kanserlerin görülme sıklığındaki keskin düşüşleri ve 1950'lerden bu yana doğan kişilerde artan obezite gibi bilinen maruziyetlerdeki değişen kalıplarla ilişkili artan kanser riskini yansıtıyor. raporda, diğerlerinin yanı sıra henüz açıklığa kavuşmadığı belirtiliyor.

Bu arada, 50 yaşın altında kanser teşhisi konulan kişilerin oranı da %15'ten %12'ye düştü; bu da, yıllar içinde nüfustaki payının azalmasına denk geldi. Ancak bu yaş grubu, 1995'ten 2020'ye kadar genel kanser vakalarının arttığını gören üç gruptan yalnızca biriydi; bu eğilim, kolorektal kanserin erkeklerde kanserden ölümlerin önde gelen nedeni, kadınlarda ise dördüncü sırayı aldıktan sonra ikinci önde gelen neden haline gelmesiyle ortaya çıktı. yaklaşık yirmi yıl önce.

ACS sürveyans ve sağlık eşitliği biliminden sorumlu kıdemli başkan yardımcısı ve çalışmanın kıdemli yazarı Dr. Ahmedin Jemal, "Genç Amerikalılarda kolorektal kanserde sürekli ve keskin bir artış endişe verici" dedi.

Jemal, 45 ila 49 yaş arasındaki kişiler ve ailesinde hastalık öyküsü bulunanlar arasında tarama sıklığının artırılması çağrısında bulundu . "Ek önleyici önlemleri ortaya çıkarmak için artan vakaların altında yatan nedenleri aydınlatmak için yatırımları da artırmamız gerekiyor" dedi.

Irksal eşitsizlikler ayrıca ilerlemenin önünde engeller oluşturuyor. 2016'dan 2020'ye kadar kanser insidansı, 100.000 nüfus başına 533,9 ile Siyah erkekler arasında en yüksekti; bu oran, incelenen gruplar arasında en düşük orana sahip olan Asyalı Amerikalı erkeklerin oranından %79 daha yüksekti.

Rapor, Siyah erkekler arasındaki yüksek görülme sıklığının büyük ölçüde "olağanüstü prostat kanseri yükünden kaynaklandığını buldu; oranlar Beyaz erkeklerden %68 daha yüksek, (Amerikan Kızılderili ve Alaska Yerlisi) ve Hispanik erkeklerden iki kat daha yüksek ve İspanyol erkeklerden üç kat daha yüksek." (Asyalı Amerikalı ve Pasifik Adalı) erkekler.”

Raporda, "Kanser oluşumu ve sonuçlarındaki ırksal eşitsizlikler büyük ölçüde yapısal ırkçılığın bir sonucudur; bu da uzun süredir devam eden refah eşitsizliklerine yol açarak risk faktörlerine maruz kalma ve yüksek kaliteli kanser önleme, erken teşhis ve tedaviye erişimde farklılıklara yol açmaktadır" diyor. .

Amerikan Kanser Derneği'nin savunuculuk kolu olan Amerikan Kanser Derneği Kanser Eylem Ağı'nın başkanı Lisa Lacasse, raporun bulgularının bu tür eşitsizliklerin giderilmesine yardımcı olacak politikalara olan ihtiyacın altını çizdiğini söyledi.

Lacasse yaptığı bir açıklamada , "Hükümetin her düzeyindeki yasa koyucuları, daha fazla insanın sağlık sigortası kapsamına girmesinin yanı sıra kanser araştırmaları ve tarama programları için daha fazla fon sağlanması gibi bakıma erişimin ve bakımın karşılanabilirliğinin iyileştirilmesini sağlayacak politikalar geliştirmeye çağırıyoruz" dedi . "Bunu yapmak bizi, bildiğimiz şekliyle kanseri herkes için sona erdirme vizyonumuza daha da yaklaştıracak."

Hiç yorum yok