Flaş Haber

Kayıp veya Çalıntı Havale Nasıl Bulunur

 Bu adımları kullanarak eksik havaleyi takip edin ve geri ödeme talebinde bulunun.

 

Havalenizin kaybolması veya çalınması durumunda, onu kurtarmak için gerekli adımları atabilirsiniz ancak hızlı hareket etmelisiniz.

Havale, banka hesabı veya büyük miktarda nakit olmadan güvenli bir şekilde para göndermenize olanak tanır. Bir havalenin kaybolması veya çalınması durumunda endişelenmek için bir neden vardır, ancak hızlı davranırsanız geri ödeme veya değiştirme talebinde bulunabilirsiniz.

Havaleniz kaybolmuş, postada kaybolmuş veya posta kutusundan çalınmış olsun, havaleyi nasıl takip edeceğinizi ve paranızı nasıl geri alacağınızı öğrenin.

Havaleyi Kaybetmek

Havale, ön ödemeli, güvenli bir ödeme şeklidir, dolayısıyla havaleyi kaybetmek, nakit kaybetmekten daha az endişe vericidir. Nakit paranın aksine havale takip edilebilir, iptal edilebilir ve gerekirse değiştirilebilir.

New York'taki Tayne Hukuk Grubu'nun mali avukatı ve genel müdürü Leslie Tayne, "Nakit para ve düzenli çekler gibi para emirleri de kaybolmaya veya çalınmaya karşı hassastır" diyor. "Örneğin, bir para havalesi posta yoluyla gönderildiyse ve varış noktasına hiç ulaşmadıysa, taşıma sırasında kaybolabilir. Bir havalenin posta kutusundan çalınması veya basitçe kaybolması da mümkündür."

Yanlış yerleştirme, hırsızlık veya soygunun yanı sıra, kazara hasar veya yangın veya sel gibi doğal afetler nedeniyle para havalesi kaybolabilir.

Kayıp veya Çalıntı Havaleyi Bulma Adımları

Havalenizin kaybolması veya çalınması durumunda paniğe kapılmayın. Onu geri almak için adımlar atabilirsiniz ancak paraya çevrilmeden önce hızlı hareket etmeniz gerekir.

Para koçu ve sertifikalı mali planlamacı Ohan Kayikchyan, "Para havalesi eksikse ve sakladığınız hemen hemen her yeri kontrol ettiyseniz, büyük ihtimalle kaybolmuştur" diyor. "Kayıp olarak bildirmek için havaleyi düzenleyen kuruluşla hemen iletişime geçmenizi öneririm. Çekin ayrıntılarını düzenleyene vermeniz ve geri ödeme veya yeni havale talebinde bulunmak için çekin hemen iptal edilmesi gerekecektir."

Tayne, bankayla iletişime geçtiğinizde para havalesinin ayrıntılarını içeren makbuzunuzu veya koçanınızı yanınızda bulundurun, diyor. "Bu makbuz, eksik havaleyi bildirmek için gereken hayati bilgileri içeriyor. Eğer makbuzunuz yoksa, eksik havaleyi takip etmek için bir ücret ödemeniz gerekebilir ve talebin işleme alınması birkaç hafta sürebilir." diyor. "Orijinal havaleyi takip edemiyorsanız, değiştirilmesi veya para iadesi için talepte bulunabilirsiniz."

Kayıp veya çalıntı havaleyi takip etmek ve değiştirmek için bu adımları izleyin.

  1. Kaybolduğunu veya çalındığını doğrulayın. Havalenizi değiştirmeye çalışmadan önce, paranın tamamen gittiğinden emin olun. Posta, düşündüğünüzden daha uzun sürebilir; bu nedenle, havale postanızı takip ederek, göndereceğiniz alıcıya ulaştığını doğrulamak iyi bir fikirdir. Aynı şekilde, makbuzu onaylamak için alacaklıya ulaşın.
  2. Vericiyle iletişime geçin. Bir havalenin kaybolduğundan veya çalındığından eminseniz derhal havaleyi düzenleyen kuruluşla iletişime geçmeniz gerekir. Seri numarası ve verilen tutar gibi satın alma bilgilerine hazır olun .
  3. Para havalesini takip edin. Havalenin durumunu öğrenmek için ihraççının takip sürecini kullanın. Bu adım, para havalesinin henüz tahsil edilip edilmediğini öğrenmenin anahtarıdır.
  4. Değiştirme veya para iadesi isteyin. Ödemeyi durdurma talebinde bulunabilirsiniz, ancak para ihraç eden kuruluşların tümü iptal teklifinde bulunmaz. Düzenleyiciden yeni bir çek düzenlemesini veya paranızı iade etmesini isteyebilirsiniz. Çoğu ihraççı bir ücret talep edecek ve para emrini değiştirmek veya iade etmek için bir bekleme süresine sahip olacaktır.
  5. Bir polis raporu gönderin. Havalenin çalındığına inanıyorsanız hırsızlık kaydını tutmak için polise rapor verin. 

Banka havalesi kaybının veya hırsızlığının hızlı bir şekilde bildirilmesi çok önemlidir, çünkü banka havalesi nakde çevrildikten sonra genellikle para iadesi veya değiştirme teklifinde bulunulmaz.

Tayne, "Havale nakde çevrilmediyse, ödemenin durdurulmasını talep edebilirsiniz" diyor ve ABD Posta Servisi'nin havalelerde ödemelerin durdurulmasına izin vermediğini belirtiyor. "Bu hizmetin ücretli olabileceğini unutmayın."

Tayne, havale hırsızlığını yerel kolluk kuvvetlerine bildirmenin faydalı olabileceğini söylüyor. "Doğrudan yardımcı olabilirler veya olamayabilirler, ancak daha sonra bir anlaşmazlık veya dolandırıcılık soruşturması olması durumunda raporun kaydının bulunması faydalı olabilir" diyor.

Havale Nasıl Takip Edilir

Tayne , "Para havalesinin eksik olduğunu fark ettiğiniz anda, banka, kredi birliği , market, postane veya Western Union ya da MoneyGram gibi bir hizmet olsun, ihraççıyla iletişime geçin" diyor. "Sonraki adımlar konusunda rehberlik sağlayabilirler ve para havalesinin takibine yardımcı olabilirler."

Popüler bankalardan para havalesini nasıl takip edeceğiniz aşağıda açıklanmıştır:

  • Para gram. MoneyGram'ın transfer sayfasını ziyaret edin ve para havalenizin durumunu takip etmek için referans numaranızı, soyadınızı, doğum tarihinizi ve alıcının soyadını girin. Bir havaleyi iptal etmeniz gerekiyorsa, takip sayfasını geçtikten veya self servis portalını kullandıktan sonra bunu çevrimiçi olarak iptal edebilirsiniz . MoneyGram talebinizi yedi ila 10 iş günü içinde işleme koyacaktır. Değiştirme talepleri, 50 ABD Doları ve üzerindeki havaleler için 25 ABD Doları veya 50 ABD Doları'nın altındakiler için havalenin nominal değerinin %50'si tutarındadır.
  • USPS. Seri numarasını, postane numarasını ve dolar tutarını kullanarak havalenin durumunu kontrol etmek için USPS Havaleleri Uygulamasını kullanın. Posta havalelerinde ödemeyi durduramazsınız ancak kaybolan veya çalınan havaleyi yenisiyle değiştirebilirsiniz. USPS'in kayıp veya hırsızlığı onaylaması 30 güne kadar, durumu araştırması ise 60 güne kadar sürebilir. Değiştirme için 17,30$ işlem ücreti ödersiniz.
  • Western Union. Havalenizin durumunu kontrol etmek için (800) 999-9660'ı arayın. Eğer paranız henüz tahsil edilmemişse, Havale Müşteri Talep formunu doldurarak para iadesi talebinde bulunabilirsiniz. Talebi işleme koymak için geri ödemeden düşülen 15 ABD doları işlem ücreti ödeyeceksiniz. Havale iadesinin tamamlanması yaklaşık 30 gün sürer.

Kayikchyan, hemen hemen tüm havale düzenleyen kuruluşların, bir emrin iadesi veya yeniden verilmesiyle ilgili idari masrafları karşılamak için iptal ücreti talep ettiğini söylüyor. Geri ödemenin işleme koyulmasının genellikle bir hafta ile 60 gün arasında sürdüğünü söylüyor.

Tayne, havale düzenleyen kuruluşların bazı durumlarda iade işlem ücretlerinden feragat edebileceğini söylüyor. "Örneğin, para havalesi çalındıysa ve polise rapor verdiyseniz, bazı ihraççılar iyi niyet göstergesi olarak ücretlerden feragat edebilir. Belirli bir kurumun, özellikle de bir topluluk bankasının veya kredi birliğinin düzenli müşterisiyseniz , İyi bir ilişki sürdürmek için ücretten feragat etmeyi düşünün."

Kayıp veya Çalıntı Havalelerin Önlenmesi

Kaybolan veya çalınan bir havaleyi değiştirmek veya iade etmek mümkündür ancak her zaman kolay değildir. Ve paranızı geri almak için muhtemelen haftalarca beklerken, genellikle bunu yapmak için yüklü bir ücret ödersiniz. Kaybolma veya çalınma riskini en aza indirmek için para emirlerini korumak en iyisidir.

Kaybolan veya çalınan para emirlerini önlemeye yardımcı olması için bu ipuçlarını kullanın.

  • Kullanmaya hazır olana kadar havaleyi ve makbuzu güvenli bir yerde saklayın. Daha da iyisi, ihtiyacınız olana kadar havale satın almayın.
  • Fiziksel kopyayı gönderdikten sonra bilgilere referans olması için havalenin ve makbuzun dijital bir kopyasını oluşturun.
  • Bir para havalesindeki her satırı, özellikle de alacaklı satırını her zaman tamamlayın, bu nedenle bir hırsızın alacaklı olarak adını yazması daha zordur.
  • Teslimatı onaylamak için para havalesi gönderirken sertifikalı veya taahhütlü posta kullanın.

Hiç yorum yok