Flaş Haber

Yatırım Gelirine İlişkin Vergiler Nasıl Ödenir?

 

Yatırımlara ilişkin vergilerin hesaplanması, komisyoncunuzdan vergi formlarının indirilmesini ve çeşitli yatırım vergisi oranlarının öğrenilmesini içerir.

 

Sayıları perspektife koymak

Temel Çıkarımlar

  • Sermaye kazancınız olup olmadığını belirlemek için satış fiyatınızı alın ve orijinal satın alma fiyatını çıkarın. Ortaya çıkan kazanç vergi açısından gelir olarak sayılır. Varlığı bir yıldan fazla elinizde tuttuysanız, %0 ila %37 arasındaki kısa vadeli sermaye kazançları vergisi oranına karşılık, %0 ila %20 arasında tercihli uzun vadeli sermaye kazançları vergisi oranı ödersiniz.
  • Yatırımcılar yatırım geliri formlarını aracı kurumlarından indirebilirler: sermaye kazançları için IRS formu 1099-B, temettü geliri için 1099-DIV ve faiz geliri için 1099-INT.
  • Vergi yükümlülüklerinin tamamını ödemek için zamana ihtiyacı olan yatırımcılar, IRS Form 9465'i kullanarak aylık taksit planına başvurabilirler.

2023'te kâr için yatırım sattıysanız, diğer yatırımlarınızı bu kârı dengelemek için zararla satmadığınız sürece bir vergi faturasıyla karşı karşıya kalabilirsiniz. Her iki durumda da, yatırım gelirinizin ne kadarının vergiye tabi olduğunu ve nasıl vergilendirileceğini anlamak zor olabilir.


İşte yatırım geliri üzerinden vergi ödemeye ilişkin özet:

  • Yatırım geliri ve sermaye kazancı vergilerini anlamak.
  • Vergi ertelenmiş hesaplardan yapılan para çekme işlemleri vergilendirilebilir.
  • Yatırım fonu dağıtımlarına hazırlanın.
  • Federal vergi sonuçlarını anlayın.

Sermaye kazancınızın olup olmadığını belirlemek için satış fiyatınızı alın ve orijinal satın alma fiyatını çıkarın. Kuzey Carolina merkezli BlueSky Wealth Advisors New Bern'in CEO'su David Blain, ortaya çıkan kazancın vergi amaçlı gelir olarak sayıldığını söylüyor.

Sermaye kazançları uzun vadeli ve kısa vadeli olarak sınıflandırılır. Kısa vadeli sermaye kazançları, normal gelir vergisi oranınız üzerinden vergilendirilir. Bir yıldan fazla süredir sahip olduğunuz bir yatırımı kârla sattığınızda uzun vadeli bir sermaye kazancı elde edersiniz. Uzun vadeli sermaye kazançları, kısa vadeli sermaye kazançlarına göre daha uygun oranlarda vergilendirildiğinden bu bir avantajdır.

 

2023'te uzun vadeli sermaye kazancı oranları, vergiye tabi gelirinize bağlı olarak %0 ile %20 arasında değişmektedir. Çoğu kişi %15 ödemeyi bekleyebilir. Ancak Vergi Kesintileri ve İstihdam Yasası'nın bazı hükümleri 31 Aralık 2025'te yürürlükten kaldırıldığında bu oranlar değişebilir .

Uzun vadeli sermaye kazançlarınızı, diğer yatırımlarınızı vergi zararı hasadı yoluyla zararına satarak mahsup edebilirsiniz . Bireysel bir vergi mükellefi, her yıl olağan gelirden sermaye kazançlarını aşan 3.000 $'a kadar sermaye kayıplarını mahsup edebilir. Geriye kalan kısım gelecek yılın kazançlarını dengelemek için ileriye aktarılır.

Mevduat sertifikaları, para piyasası fonları ve tahvillerden elde edilen faizler de olağan gelir olarak vergilendirilmektedir. Sıradan marjinal gelir vergisi oranı %37'ye kadar çıkabilir.

Blain, "Her eyaletin kendi vergi kanunları olduğundan eyalet vergilerini unutmayın" diyor. "Bazılarının sermaye kazanç vergisi var, bazıları ise bunu sıradan gelir olarak vergilendiriyor."

Bazı hisse senetleri temettü yoluyla dağıtım yapar ve bu hisse senetlerini satan yatırımcılar, mülkiyet sahibi oldukları süre boyunca elde ettikleri temettü gelirleri üzerinden vergi ödeyeceklerdir. Blain, "Faiz geliri, normal gelir vergisi diliminizde %12'den %37'ye kadar federal vergiye kadar vergilendirilir" diyor.

Ve bir kez daha eyalet vergilerini unutmayın, diye ekliyor: "Bazı eyaletler faiz gelirlerini %13,3'e kadar vergilendiriyor."

Yatırımcılar yatırım geliri formlarını aracı kurumlarından indirebilirler. IRS formu 1099-B, firmalar tarafından sermaye kazançlarını veya zararlarını raporlamak için kullanılır. IRS Form 1099-DIV, temettü geliri ve sermaye kazancı dağıtımlarını raporlamak için kullanılır. IRS Form 1099-INT, faiz gelirini raporlamak içindir. Bazı brokerlar bunların üçünü de içeren bir Bileşik 1099 formu düzenler.

Brokerlerin farklı yatırım geliri türlerini rapor edebilmeleri için yatırımcılara bu formları sağlamaları gerekirken, yatırımcılar bu geliri Form 1040 olarak da bilinen Çizelge D'yi kullanarak bildirirler .

401(k)s gibi ertelenmiş vergi hesapları ; IRA'lar olarak bilinen bireysel emeklilik hesapları; ve sağlık tasarruf hesapları veya HSA'lar, kazançlar her yıl vergiye tabi olmadığından vergi avantajlarıyla bilinir, ancak bu hesaplar sonsuza kadar vergiden muaf değildir.

Blain, "Parayı çektiğinizde, hesaptan çektiğiniz para miktarı üzerinden normal gelir vergisi ödersiniz" diyor. 72 yaşına (veya 31 Aralık 2022'den sonra 72 yaşına girdiyseniz 73 yaşına) gelene kadar emeklilik hesaplarından para çekmenize gerek yoktur. Güvenli Yasa 2.0 sayesinde gerekli minimum dağıtım veya RMD, 2033 yılında 75 yaşına çıkacak.

Bu RMD'lerin istisnası Roth IRA'dır . "Roth IRA dağıtımları vergiden muaftır ve parayı çekmek için gerekli bir tarih yoktur" diyor. Bunun nedeni Roth IRA'ların vergi sonrası dolarlarla finanse edilmesidir.

Başka bir deyişle, IRS zaten kendi payına düşeni almış durumda, dolayısıyla kurallarına uymanız halinde diğer her şeyi kendi cebinizde tutmanıza izin veriyor. Bu kurallar aşağıdaki gibidir:

  • Roth IRA katkıları her yaşta vergiden ve cezadan muaf olarak geri çekilebilir. 
  • Roth IRA kazançları, hesap en az beş yaşında olduğu sürece 59 1/2 yaşından sonra vergi veya ceza olmaksızın çekilebilir.

Roth IRA'lar vergiden muaf gelir elde etmenin tek yolu değil . Vergiden muaf gelirin diğer örnekleri , genellikle federal vergilerden muaf olan ve tahvili ihraç eden eyalette yaşıyorsanız eyalet ve yerel vergilerden de muaf olabilen belediye tahvili faizidir . ABD Hazine tahvillerinden kazanılan faiz bunun tam tersidir: Genellikle eyalet vergilerinden muaftır, ancak federal vergilerden muaf değildir.

Sermaye kazancı vergileri, yatırım fonlarıyla uğraşırken özellikle külfetli hale gelebilir . Yatırım fonu yöneticileri, fon içindeki varlıkları kâr karşılığında sattığında, bu kazanç fondaki yatırımcılara aktarılır ve IRS tarafından gelir olarak kabul edilir. Bu dağılımlar her takvim yılı sonunda Form 1099-DIV ile tarafınıza raporlanmaktadır.

Graham Capital Wealth Management'ın sertifikalı mali planlamacısı ve başkan yardımcısı Michael Berkhahn, "Yatırım fonu yöneticisinin, fon içindeki menkul kıymetleri ne zaman alıp satacağı konusunda takdir hakkı vardır ve yatırımcı olarak siz de ilgili sermaye kazançlarından siz sorumlusunuz" diyor. Yatırımcının bu kontrol eksikliği ve bu dağıtımların Aralık ayına kadar gelmeyecek olması, yatırım fonu vergilerinin planlanmasını zorlaştırıyor.

Berkhahn, "Her yıl dalgalanan sermaye kazançları, yatırımcının yıllık vergi planlamasına öngörülemezlik unsuru katıyor ve bu da özellikle sinir bozucu olabilir" diyor. "Bu nedenle yüksek gelir elde edenler için yatırımcıların, yatırım fonlarının yatırım stratejilerinin bir parçası olup olmayacağına karar vermeden önce bu vergi sonuçlarını dikkatlice tartmaları zorunlu hale geliyor."

Sık sık hisse senedi alıp satıyorsanız, her ay bir kenara biraz para ayırmak iyi bir uygulamadır, böylece federal vergi sonuçlarından kaynaklanan etiket şokunun bir kısmından kaçınabilirsiniz.

SEI'nin miras planlama direktörü Steve Wittenberg, "Çoğu insan büyük tasarrufçular değil" diyor. "Herhangi bir amaç için, özellikle de vergiler için tutarlı bir şekilde para ayırmak disiplin gerektirir. Konu yatırım yapmaya ve ücret dışı önemli gelir elde etmeye geldiğinde vergi tasarısı göz korkutucu hale gelebilir."

Birçok varlık danışmanının, daha büyük vergi faturaları beklentisiyle varlıkları düşük riskli veya likit bir hesaba tahsis etmek için müşterilerle birlikte çalışacağını söyledi. "Bu şekilde IRS kapınızı çaldığında nakit elinizin altında olacak" diyor.

Yatırımcılar, ne kadar tasarruf etmeye çalışacaklarını hazırlamak ve tahmin etmek için birkaç teknik benimseyebilir. Wittenberg, bazılarının özellikle yatırım gelirinin tutarlı olması bekleniyorsa, önceki yılın vergi beyannamelerini kılavuz olarak kullandığını söylüyor.

Wittenberg, "Vergi durumunuz daha karmaşık ve özellikle tutarsızsa, bir vergi hazırlayıcısının ödenmesi gereken vergi miktarını hesaplamak için bir veya daha fazla vergi tahmini sunması önemle tavsiye edilir" diyor.

Birçok yatırımcının vergilerini zamanında ödemek ve eksik ödeme cezalarından kaçınmak için üç ayda bir ödeme yapması gerektiğini söylüyor.

Uzmanlar, ödenmesi gereken tutarın 50.000 dolardan az olması durumunda vergi mükellefinin IRS Form 9465'i doldurması veya taksit sözleşmesi için çevrimiçi başvuruda bulunması gerektiğini söylüyor.

Blain , sonuçta yatırım kararlarındaki itici gücün vergi değil hisse senedi olması gerektiğini söylüyor. "İnsanların vergi ödemek istemedikleri için bir şeyler satmayı reddettiklerini ya da alternatif olarak çok sık ticaret yapıp kazançlarının önemli bir yüzdesini vergiye kaptırdıklarını gördüm."

Hiç yorum yok