Flaş Haber

Kiralık Kasa Temelleri: Kimin İhtiyacı Var ve İçinde Ne Saklanmalı

 Kiralık kasa, kendi özel banka kasanıza sahip olmak gibidir.

 

Kiralık kasa, bir bankada saklanan küçük, güvenli bir konteynırdır.

Kiralık kasa, bankacılık kurumunuzda bulunan, iyi korunan bir saklama kutusudur . Bunu kendi özel banka kasanız olarak düşünün. Değerli eşyalarınızı, önemli evraklarınızı veya özel ve güvende tutmak istediğiniz diğer eşyalarınızı saklamak için kiralık kasa kullanabilirsiniz.

Bulut depolama ve dijital kayıt tutma çağında, kiralık kasa başka bir çağdan kalma bir kalıntı gibi görünebilir. Ancak evden uzakta güvenli bir depolamaya ihtiyacınız varsa bir kasa mantıklı olabilir.

Kiralık kasa açmayı mı düşünüyorsunuz? İşte bilmeniz gerekenler.

Kiralık Kasa Nedir?

Kiralık kasa, bir bankada bulunan küçük ve güvenli bir konteynırdır. Kutuların boyutları 2 inç yükseklik, 5 inç genişlik, 10 inç yükseklik, 15 inç genişlik veya daha da büyük olabilir. Kiralama fiyatları banka ve kutu büyüklüğüne göre değişmekle birlikte genellikle yıllık 25$ civarından başlamaktadır. Kutuyu açmak için genellikle bir anahtara ihtiyacınız vardır ve bankalar genellikle, bankanın sizinkiyle aynı anda kullanılan bir anahtarın da bulunduğu ikili anahtar sistemlerini kullanır. Kiralık kasanıza yalnızca banka çalışma saatleri içerisinde erişebileceksiniz.

Kıdemli başkan yardımcısı ve satış ve hizmet müşteri danışmanı Dawn Fabian, "Bir kiralık kasanın asıl amacı, vefatınızdan sonra ihtiyaç duyulabilecek veya güvende ve emniyette tutmak istediğiniz gizli veya değerli malzemeleri veya belgeleri saklamaktır" diyor. PNC.

Uzmanlar, kiralık kasaların eşyalarınızı saklamanın güvenli bir yolu olduğunu ancak büyük sel gibi doğal afetlere karşı dayanıklı olmadıklarını söylüyor. Banka hesabınızdaki mevduatın aksine kiralık kasanın içeriği Federal Mevduat Sigorta Şirketi tarafından sigortalanmaz , bu nedenle değerli eşyalarınız için ayrı bir sigorta taşımak akıllıca bir fikirdir.

Kiralık Kasa Maliyeti Ne Kadar

Daha küçük bir kutu için yılda 25 dolardan, daha büyük kutular için birkaç yüz dolara kadar herhangi bir yerde ödeme yapmayı bekleyin. Ayrıca kutu kurulumu, transferler ve anahtar değiştirme ücretleri de söz konusu olabilir. Bankada çek veya tasarruf hesabı açanlar için bazen indirimler yapılabilir .

Kiralık Kasa İyi Bir Fikir mi?

Bir kasa, değerli eşyalar ve önemli belgeler için güvenli ve güvenilir bir saklama alanı sunabilir. Bu tür depolama, belgeleri dijital olarak saklamaktan rahatsızlık duyuyorsanız veya evde güvende tutamadığınız değerli eşyalarınız varsa yararlı olabilir. Sık sık hareket ediyorsanız veya önemli öğeleri yanlış yerleştirmeye yatkınsanız da faydalıdır.

Yine de kiralık kasaların dezavantajları var. İçerikler FDIC sigortası tarafından korunmaz ve korunurken felakete dayanıklı olduğu garanti edilmez. Erişiminiz bankanın çalışma saatlerine bağlıdır ve yalnızca kira ödemeye devam ettiğiniz sürece kullanılabilir. Ayrıca, emlak belgeleri veya önemli bir belgenin tek kopyası gibi, kiralık kasada saklamamanız gereken bazı öğeler de vardır.

Ancak bir kiralık kasanın iyi bir fikir olup olmadığını düşünmek, uygun bir kasa bulup bulamayacağınıza bağlıdır. Chase ve Capital One gibi bazı büyük bankaların artık yeni müşterilere kasa sunmaması nedeniyle kiralık kasalar azalıyor. Güvenli depolamanın inşası ve bakımı maliyetlidir ancak Wells Fargo ve Bank of America gibi bazı bankaların hâlâ kiralık kasaları bulunmaktadır.

Kiralık Kasada Neler Saklanmalı?

MyBankTracker.com'un baş araştırma analisti Simon Zhen, "Genel kural, değiştirilmesi zor olan ancak bunlara düzenli olarak erişmeniz gerekmeyen belgeleri korumaktır" diyor. Kiralık kasa bulundurmayı dikkate almanız gereken bazı belgeler şunlardır:

  • Doğum sertifikaları.
  • Evlilik sertifikaları.
  • Aracınız için tapu kağıtları.
  • Evinizin tapusu.
  • Önemli yasal belgeler.
  • Kağıt tahviller ve hisse senedi sertifikaları.

Ayrıca değerli mücevherler veya bozuk para koleksiyonu gibi eşyaları da kutuda saklamak isteyebilirsiniz. Ancak FDIC sigortası kapsamına girmeyecekleri için ev sahibinizin sigortası veya ayrı bir sigorta tarafından sigortalı olduklarından emin olun.

Ayrıca eşinizin, mirasçılarınızın ve finans ekibinizin, kiralık kasanın varlığından ve içinde neler bulunduğundan haberdar olmasını sağlayın, böylece ölümünüzden sonra ona erişmeye yönelik planlar yapabilirler.

Kiralık Kasada Neler Saklanmamalı?

Sizin veya mirasçılarınızın hızlı bir şekilde erişmesi gerekiyorsa, kiralık kasada saklamak istemeyebileceğiniz bazı belgeler vardır. Bu belgeleri kiralık kasada saklamayın:

  • Peşin.
  • Pasaportlar.
  • Sürücü lisansları.
  • Sosyal Güvenlik kartları.
  • Aşı kartları.
  • Vasiyetnamenizin veya vekaletname belgenizin orijinal kopyası.
  • Yaşam vasiyeti gibi sağlık direktifleri.

Pasaportunuz veya SGK kartınız gibi beklenmedik bir anda ihtiyaç duyabileceğiniz belgeleri saklamak istemezsiniz. Risk şu ki, bu belgelerden birine ihtiyaç duyduğunuzda banka açık olmayacak ve erişim için bir sonraki iş gününe kadar beklemek zorunda kalacaksınız.

Vasiyetnameniz gibi emlak planlama belgelerini kiralık kasada saklamak genellikle iyi bir fikir değildir. New York City'deki Fiduciary Trust Company International'ın ulusal vakıf ve mülk başkanı ve genel güven danışman yardımcısı Gerry Joyce, "Müşterilerimize vasiyetnamelerini kiralık kasalarda saklamalarını önermiyoruz" diyor.

Joyce, vasiyetinizi bir kiralık kasada saklamanın, kutunun yalnızca vasiyetname sahibi tarafından açılabileceği bir "tavuk ve yumurta" senaryosuna neden olabileceğini, ancak vasiyetnamenin orijinal vasiyetname olmadan vasiyet mahkemesi tarafından atanamayacağını söylüyor Joyce. Orijinal vasiyetinizi avukatınızın yanında veya evinizde yanmaz bir kasada saklamanızı tavsiye ediyor.

Aynı mantık, ağır hastalanmanız durumunda ailenizin ihtiyaç duyabileceği belgeler için de geçerlidir. Yaşam vasiyeti ve tıbbi vekaletname belgeleri, ailenizin kolayca erişebileceği güvenli bir yerde saklanmalıdır.

Kiralık Kasa Alternatifleri

Kiralık kasa çok pahalıysa veya zevkinize göre eski tarzsa bir alternatif kullanmayı düşünün. Yanmaz ve su geçirmez bir kasa, belgelerinizi bir felaketten veya meraklı bir misafirden koruyabilir. Bunlar 50 $ kadar düşük bir fiyata mevcuttur.

Kiralık kasa mı yoksa ev kasası mı daha iyi? Tercihlerinize bağlıdır.

Kolaylık sunan ve siz ulaşamadığınızda ailenizin önemli belgelere erişmesine yardımcı olabilecek ev kasasına kolayca erişebilirsiniz. Ancak bir bankanın şüphesiz evinizden daha iyi bir güvenliğe sahip olacağını unutmayın. Bir eve girip kasayı çalmak, banka kasasına girmekten daha kolaydır. Ev kasanız sağlam bir yüzeye cıvatalanmadığı sürece, bir hırsız kasanızı alıp kaçabilir ve onu tesis dışından nasıl açacağını bulabilir.

Ayrıca bir kasada veya ev kasasında saklanan belgeleri yedeklemenin yolları da vardır. Orijinal belgelerinizin kopyalarını güvenli bir çevrimiçi depolama platformunda saklamayı düşünün. Fabian kiralık kasanızın içindekilerin fotoğrafını çekmenizi söylüyor, böylece siz veya varisleriniz içinde saklananlara kolayca başvurabilirsiniz.

Sonuç olarak, mirasçılarınız, önemli belgelerinizi ve evraklarınızı saklamak için hangi güvenli yöntemi kullanırsanız kullanın, bunun farkında olmalı ve nasıl erişeceklerini bilmelidir.

Hiç yorum yok