Flaş Haber

MBA Derecesi Nedir ve Bilmeniz Gerekenler

 MBA, iş becerileri kazanmak ve kariyerlerini hızlandırmak isteyen kişiler için idealdir.

 

Tanınmayan bir iş kadınının ofis toplantı odasında sunum yapmasının arkadan görünüşü


Profesyonel bir ağ oluşturmak, MBA programına katılmanın en önemli yararları arasındadır.

Üniversite öğrencileri ve genç profesyoneller genellikle üst düzey bir işletme okuluna gitmenin kariyer başarısı için gerekli olup olmadığını merak ediyorlar.

MBA derecesi, büyük şirketlerdeki üst düzey işlere geçiş için popüler bir basamaktır ve yeni yetişen girişimciler için bir varlıktır. Bu , Oklahoma'daki Tulsa Üniversitesi'nde MBA derecesini alan Walmart başkanı ve CEO'su Doug McMillon ve MBA mezunu CVS Health Corp. başkanı ve CEO'su Karen S. Lynch'in de aralarında bulunduğu çok sayıda Fortune 500 yöneticisinin özgeçmişlerinde yer alan bir kimlik bilgisidir. Boston Üniversitesi'nin Massachusetts'teki Questrom İşletme Okulu'ndan .

Ancak önde gelen işletme yöneticilerinin çoğu MBA derecesine sahip olsa da, bu derece şöhrete ya da servete giden altın bir bilet değil. MBA uzmanlarına göre, iş dünyasında başarılı olmak kişinin akademik geçmişi ne olursa olsun inisiyatif, yaratıcılık ve çaba gerektiriyor.

Kadınları MBA programlarına katılmaya ve iddialı kariyer hedefleri peşinde koşmaya teşvik eden kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Forté Vakfı'nın CEO'su Elissa Sangster, "Bu noktadan itibaren, kariyeriniz boyunca inisiyatif gerektirmeyen bir MBA almanın hiçbir anlamı yoktur" diyor.

Sangster , kaliteli bir işletme okulundan alınan MBA derecesinin, insanların Silikon Vadisi teknoloji şirketleri veya Wall Street finans endüstrisi gibi son derece rekabetçi belirli iş sektörlerine girmelerine yardımcı olabileceğini söylüyor. Evlerinden uzakta büyük şehirlerde çalışmayı hayal eden aday öğrencilerin genellikle MBA'lerini yerel olmayan bir okulda kazanmanın avantajlarından yararlanabileceklerini ekliyor.

Sangster, "İşletme okulunu düşündüğünüzde, dairenizi veya evinizi toplayıp ülkenin başka bir yerine taşınmanızı gerektirecek pek çok harika seçenek var" diyor.

Bununla birlikte, aile taahhütleri olan veya mevcut şirketlerinde kalmak isteyen MBA adaylarının, eğer bu ülke çapında hareket etmek anlamına geliyorsa, ulusal düzeyde tanınan bir B-okuluna gitmek istemeyebileceğini veya buna ihtiyaç duymayabileceğini kabul ediyor. Özgeçmişlerine önbellek eklemek yerine beceri kazanmaya odaklananlar bölgesel bir B okuluna gitmenin faydalarından yararlanabilirler.


MBA derecesi kazanma olasılığı ilgi çekici olan ancak bunun uygun olup olmadığını merak eden öğrenciler için, burada bir MBA programından ne elde etmeyi bekleyebileceklerinin bir taslağı bulunmaktadır.

'MBA' ne anlama geliyor?

MBA, İşletme Yüksek Lisans derecesinin ortak kısaltmasıdır ve alıcılar genellikle bunu aldıktan sonra okula gitmeyi bırakırlar.

Ancak iş araştırması yapmak isteyenler, işletme veya yönetim alanında doktora yapmaya karar verebilirler. Bu tür öğrenciler doktora derecesi alabilirler. veya genellikle DBA olarak bilinen İşletme Doktoru derecesi.

MBA Maliyeti

Bazı dereceli, tam zamanlı MBA programlarında yıllık öğrenim ücretleri ve ücretler diğerlerine göre çok daha yüksektir. US News tarafından sıralanan en pahalı programlar, 2022-2023 öğretim yılında yıllık 80.000 ABD Doları veya daha fazla ücret alırken, en az maliyetli programlar 20.000 ABD Dolarının altındaydı. Üç dereceli program - Louisiana Tech Üniversitesi İşletme Fakültesi , Maryland'deki Morgan State Üniversitesi'ndeki Earl G. Graves İşletme Okulu ve Kuzey Carolina A&T Üniversitesi İşletme ve Ekonomi Fakültesi - eyaletteki öğrenciler için 10.000 dolardan daha az ücret aldı.

En iyi işletme okulları, sıralamanın daha alt sıralarında yer alan okullara göre daha yüksek öğrenim ücreti ve harçlara sahip olma eğilimindedir. Ancak durum her zaman böyle değildir ve bazen benzer sıralamaya sahip B-okulları arasında maliyet farklılıkları olabilir. Örneğin, New York'taki Columbia Business School, 2022-2023 akademik yılı için öğrenim ücreti ve ücretler için 83.978 dolar talep etti, ancak genel US News MBA sıralamasında 11. sırada yer alan iki okul daha az ücret talep etti. Kuzey Carolina'daki Duke Üniversitesi'nin Fuqua İşletme Okulu 74.737 ABD doları ücret alırken, Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley'deki Haas İşletme Okulu eyalet dışındaki öğrencilerden 76.433 ABD doları ve eyalet içi öğrencilerden 67.424 ABD doları ücret aldı.

Çıkartma fiyatları, özellikle eyalet içi öğrenciler için, genellikle devlet okullarında özel okullardan daha düşüktür. Ancak, birçok öğrenci başarı bursu veya ihtiyaca dayalı mali yardım aldığından, reklamı yapılan MBA maliyetleri yanıltıcı olabilir .

Kısmi ve tam kapsamlı MBA bursları mevcuttur, ancak bunlar rekabetçidir. Bazı MBA bursları, kadınlar, farklı ırklardan öğrenciler, muvazzaf askeri personel ve gaziler gibi belirli başvuru sahibi gruplarına ayrılmıştır . Ancak geçmişi veya mesleği ne olursa olsun her başvuru sahibine açık burslar da vardır.

Ortalama MBA Maaşı ve Bonusu

Başlangıç ​​maaşları ve imza ikramiyeleri, MBA mezunları arasında büyük farklılıklar gösteriyor; 2023-2024 US News En İyi İşletme Okulları sıralamasında üst sıralarda yer alan B okullarının mezunları, daha düşük sıradaki okullardan mezun olan akranlarından önemli ölçüde daha fazla kazanıyor.

Ortalama maaş ve ikramiyenin en yüksek olduğu 10 B-okulu arasında genel ortalama tazminat , ilk 10 program arasında önceki yıla göre yaklaşık 20.000 $ artışla 193.159 $ oldu. Ortalama maaş ve ikramiyenin en düşük olduğu 10 B-okulunda, genel ortalama tazminat 53.511 $ oldu; bu, en alttaki 10 program arasında bir önceki yıla göre 2.000 $'ın üzerinde bir düşüş gösterdi.

MBA Almak Ne Kadar Sürer?

Tam zamanlı bir MBA programı genellikle iki yıl sürer, ancak hızlandırılmış tam zamanlı MBA programlarının çoğu tek bir yıl sürer. Bu hızlı tempolu MBA türü, özellikle ABD dışındaki işletme okullarında yaygındır .

Yarı zamanlı ve yönetici MBA programlarının uzunluğu, öğrencinin her akademik dönem veya çeyrekte kaydettiği kredi sayısına bağlı olarak değişir. Yönetici ve yarı zamanlı MBA programları, tam zamanlı bir işte çalışırken okula devam eden çalışan profesyoneller için tasarlanmıştır.

MBA Kabul Koşulları

MBA uygulamaları genellikle standartlaştırılmış test puanlarını, özgeçmişleri , akademik transkriptleri, makaleleri ve tavsiye mektuplarını içerir .

Birçok B-okulu GMAT veya GRE sınav puanlarını kabul etmektedir. Ancak, başvuru sahiplerinin işletme fakültesi giriş sınavı puanlarını sunmalarına gerek olmayan, teste bağlı bazı MBA programları da vardır . Ek olarak, normalde test puanları talep eden bazı B-okulları, etkileyici iş deneyimine veya sağlam bir üniversite genel not ortalamasına dayanarak hak kazanan adaylar için bu şarttan feragat edecektir.

B-okulları bazen başvuru sahiplerini röportajlara davet eder ve bazen de başvuru sahiplerinden video makaleleri sunmalarını ister. Ve çoğu program, önemli iş tecrübesine sahip MBA adaylarını tercih ediyor, ancak bazı programlar üniversiteden yeni mezun olanlar için tasarlanmış.

MBA kabul memurları genellikle bir MBA başvurusunda kariyer ilerlemesinin kanıtlarını görmekten hoşlanırlar, bu da başvuru sahibinin giderek daha fazla mesleki sorumluluk üstlendiği anlamına gelir. Uzmanlar, başvuru sahiplerinin mevcut şirketlerine, geçmiş işverenlerine, üniversite kampüsüne veya yerel topluluğa nasıl katkıda bulunabilecekleri konusunda başarı öykülerine sahip olmalarının da yararlı olduğunu söylüyor.


MBA Derecesi Türleri

Tam zamanlı, yarı zamanlı ve yönetici MBA programları da dahil olmak üzere, aralarından seçim yapabileceğiniz birden fazla MBA programı türü vardır. NYU'nun Stern School of Business'taki executive MBA programının eski kabul görevlisi Rebecca Horan, her türün farklı türdeki öğrenciler için uygun olduğunu söylüyor .

Horan, tam zamanlı bir MBA programının, öğrencilerin kariyer yörüngelerini sıfırlamalarına olanak tanıyan, her şeyi tüketen bir eğitim deneyimi olduğunu söylüyor. "Bunu kariyerinizi hızlandırmak için kullanabileceğiniz gibi, kariyer değişikliği yapmak için de kullanabilirsiniz, çünkü çok yoğun ve her şeyi kapsayan bir program."

Bununla birlikte, Horan, yarı zamanlı bir programın, kariyer yolundan memnun olan ancak iş hayatında ilerlemek isteyen biri için daha uygun olabileceğini söylüyor; özellikle de şirketin programın maliyetini karşılamaya istekli olması durumunda. Mevcut işlerinden memnun olan kişilerin, tam zamanlı bir MBA programına devam etmek için ayrılmak istemeyebileceğini söylüyor.

Horan, Executive MBA programlarının kariyerlerinde bir sonraki aşamaya geçmek ve liderlik becerilerini artırmak isteyen tecrübeli iş adamları için tasarlandığını ekliyor.

Bir yıllık, tam zamanlı MBA programlarının maliyeti genellikle iki yıllık programlardan daha azdır, ancak bu programların hızı, öğrencilerin ağır bir akademik iş yükü taşıması gerektiği anlamına gelir.

MBA Konsantrasyonları ve Uzmanlıkları

MBA programları genellikle öğrencilerin finans veya teknoloji gibi işin belirli bir alanında uzmanlık kazanmalarına olanak tanıyan çeşitli konsantrasyonlar veya uzmanlıklar sunar.

Uzmanlar, MBA adaylarının, hangi becerilerin iş performanslarını artırmalarına yardımcı olacağına ve hangi uzmanlıkların iş fırsatlarını artırma olasılığının en yüksek olduğuna dayanarak hangi konuda uzmanlaşacaklarına karar vermeleri gerektiğini söylüyor. Talep edilen uzmanlıklara sahip MBA mezunlarına genellikle akranlarından daha yüksek ücret ödenir.


MBA'e Nasıl Hazırlanılır?

Horan, aday öğrencilerin bir MBA programına başlamadan önce genel kariyer hedeflerini belirlemelerinin önemli olduğunu, böylece programlarının kampüs içi işe alım fırsatlarından yararlanabilmelerinin önemli olduğunu söylüyor. MBA işe alım görevlileri genellikle MBA programları başladıktan kısa bir süre sonra işletme okulu kampüslerini ziyaret eder.

Sangster'a göre işletme fakültesine ilgi duyduğunu bilen üniversite öğrencileri bir an önce GMAT veya GRE sınavına girmeli. MBA adaylarının, iş gücünde yıllar geçirdikten sonra değil, hala öğrenciyken standart testlerde en iyi performansı göstermelerinin muhtemel olduğunu söylüyor.

MBA adayları GMAT yapısının 2023 sonlarından itibaren değişeceğinin farkında olmalıdır. Test yaklaşık bir saat daha kısa olacak, analitik yazma bölümü kaldırılacak ve sorular daha çok iş ilkeleri ve becerilerine odaklanacak.

Bir MBA Programında Ne Öğrenirsiniz?

MBA programları, öğrencilerin büyük miktarda bilgiyi hızlı ve doğru bir şekilde analiz etme yeteneği gibi işletme yöneticileri olarak başarılı olmak için gereken becerileri geliştirmelerine yardımcı olur. MBA fakültesi, MBA programlarının öğrencilere aynı zamanda insanlara nasıl ilham vereceklerini, onları nasıl motive edeceklerini ve saygı göstermeyi öğrettiğini, bu becerilerin ekip çalışması gerektiren iddialı iş projeleriyle uğraşmak isteyenler için hayati önem taşıdığını söylüyor.

Florida'daki Barry Üniversitesi'nde MBA ve DBA derecesine sahip örgütsel davranış alanında doçent olan Michael Provitera, bir e-postada "Bir MBA derecesi, kendi işinizi yürütmek için gereken her şeyi öğretmek üzere tasarlanmıştır" diye yazdı. "Ancak program, lider olmak isteyen yöneticilere ve kurumsal merdivenleri tırmanmak isteyen öğrencilere hitap ediyor."

Finans alanında MBA derecesini 1980 yılında Pensilvanya Üniversitesi Wharton School'dan alan Phyllis Zimbler Miller , onlarca yıl önce MBA derslerinde öğrendiği derslerden büyük ölçüde faydalandığını söylüyor.

Zimbler Miller, "O zamandan bu yana hayatımın her gününde, durumlara bakmak ve bu durumlara göre hareket etmek için (hem profesyonel hem de kişisel) etkili bir zihniyet ve çerçeve sağlayan, çoğu lisans eğitiminde sağlanmayan lisansüstü işletme eğitimimi kullandım." Senarist, yazar, oyun yazarı ve podcast yayıncısı bir e-postada şunu yazdı:


MBA'de Hangi Dersler Dahildir?

MBA genellikle muhasebe, finans, pazarlama, organizasyonel davranış, ekonomi, yönetim ve iş etiği derslerini içerir.

MBA müfredatının genişliği, Amerikan Honda Motor Company'nin üst düzey yöneticisi ve sürdürülebilirlik stratejisi lideri James Reeves'in Chicago Üniversitesi Booth İşletme Okulu'ndaki MBA deneyimini takdir ettiğini söylediği bir şey . Reeves'in 2013'te tamamladığı MBA programının kendisine işin çeşitli yönleriyle tanışma olanağı sağladığını ve onu belirli bir kariyer alanına ayırmadığını söylüyor.

Reeves, derslerin çeşitliliğinin kendisi için bir avantaj olduğunu söylüyor, ancak konu uzmanı olmak isteyen biri MBA'in bu kadar çok materyali kapsaması nedeniyle hayal kırıklığına uğrayabilir. MBA derecesinin iş konusunda geniş bir resim anlayışı sağladığını ve üst düzey yöneticilere ve yönetim kurulu üyelerine danışırken faydalı olduğunu ekliyor.

"Artık eğitimim sayesinde onların dilini kolaylıkla konuşabiliyorum, onlara bilgi almaya alışık oldukları şekilde veri sunabiliyorum ve kendi bakış açımın savunucularını yaratacak şekilde düşüncelerimi aktarabiliyorum. " Reeves bir e-postada yazdı.

Horan'a göre birinci sınıf bir MBA programı yalnızca iş dünyasının nasıl yürüdüğüne dair teorik dersler sunmakla kalmıyor, aynı zamanda öğrencilerin gerçek şirketler için anlamlı iş projeleri yaptıkları deneyimsel öğrenme fırsatları da sunuyor.

MBA derecesini NYU'da alan marka stratejisti Horan, MBA programı sırasında yavaşlayan yaz aylarında satışlarını artırması gereken bir çikolata şirketi için bir pazarlama kampanyası üzerinde çalıştığını söylüyor. Bu tür projelerin MBA öğrencilerinin gerçek dünya becerilerini kazanmalarına yardımcı olduğunu söylüyor.


MBA Ne Zaman Başka Bir Yüksek Lisans Derecesiyle Birleştirilir?

Çift diploma veya ortak diploma programında MBA ve başka bir diploma almaya başlamadan önce, aday öğrenciler iki yüksek lisans derecesine ihtiyaç duyup duymadıklarını ciddi olarak düşünmelidir. B okulu mezunları, aynı anda iki diploma almanın psikolojik ve mali açıdan yorucu olduğunu, dolayısıyla bunun herkes için doğru olmadığını söylüyor.

Ancak her iki diplomayı da nasıl kullanacağı konusunda ciddi planı olan kişiler için iyi bir tercih olabilir. Örneğin, bir hastane işletmek isteyen biri, MBA derecesini sağlık alanındaki bir diplomayla birleştirmeyi isteyebilirken, bir sanat organizasyonu yönetmeyi düşünen bir kişi, MBA derecesini Güzel Sanatlar Yüksek Lisansı ile eşleştirmeye karar verebilir veya MFA , kimlik bilgisi.

Reeves , "Bu tür bir programa gösterişli nedenlerle girmek istediğiniz fikrine aşık olmayın, bu JD-MBA'yi özgeçmişinizde gerçekten iyi görüneceği için istediğiniz anlamına gelir" diyor.

Sangster, JD-MBA yapmayı düşünen kişilerin, şirket yöneticileri ile şirket avukatlarının farklı zihniyetlere sahip olma eğiliminde olduklarını bilmeleri gerektiğini söylüyor. Kendisi, kurumsal liderlerin, eğer bu fırsatlar büyük kârlarla sonuçlanacaksa genellikle cesur riskler almaya istekli olduklarını açıklıyor. Bu arada, şirket avukatları genellikle riskleri en aza indirmeye çalışırlar çünkü görevleri yasal zarar potansiyelini tanımak ve ceza olasılığını azaltmaktır.

Bu nedenle bu iki disiplini birleştirmenin zor olabileceğini söylüyor.


MBA Yapmaya Değer mi?

Reeves, "MBA derecesi gizli bir topluluğa giriş şifresi değildir" diyor. "Başarı sizi sadece diplomanız nedeniyle bulmaz. Hala diplomanızdan önceki kadar sıkı çalışacaksınız ve hatta daha karmaşık, yüksek riskli görevler üzerinde çalıştığınız için daha fazla çalışmanız gerektiğini bile söyleyebilirim. "

Güney Kaliforniya Üniversitesi Marshall İşletme Fakültesi MBA kabullerinden sorumlu kıdemli direktör yardımcısı Nirav Mehta, MBA derecesinin en büyük faydasının öğrencilerin sınıf arkadaşları ve öğretim üyeleriyle kurdukları ilişkiler olduğunu söylüyor .

Mehta bir e-postada şöyle yazdı: "MBA derecesinin gerçek değeri, yaşam boyu öğrenme topluluğuna üyelikten ve mezunlar ağına erişimden gelir." "Genel ağ, aktif bir kişisel ve profesyonel destek kaynağı olarak hizmet vermektedir. MBA programı aracılığıyla kurulan bağlantılar yaşamı değiştirebilir ve bu ilişkiler, mezuniyetten uzun süre sonra bile kariyer geçişlerini kolaylaştırmaya yardımcı olur."

Hiç yorum yok