Flaş Haber

Çek Nasıl Bozdurulur

 Yakınınızdaki bir çeki bozdurma rehberiniz.

 

New York'ta genç bir adam, çekin fotoğrafını çekmek için akıllı telefonunu kullanarak maaş çekini bankasına yatırıyor.


Çekinizi bozdurabileceğiniz tek yer bankanız değildir.

Çok da uzun zaman önce Amerikalıların çeklerini nakde çevirmenin tek bir yolu vardı; bankalarında veya kredi birliklerinde. Bugün, mobil uygulamalar ve perakende mağazaları da dahil olmak üzere birçok çek bozdurma seçeneğinden yararlanıyoruz.

Çekin nerede bozdurulacağına karar vermeye mi çalışıyorsunuz? Ödeyebileceğiniz ücretler hakkında bilgiler de dahil olmak üzere, çekin nasıl nakde çevrileceğiyle ilgili bu kılavuzu okuyun.


kredi kartıyla internetten alışveriş

Kendi Bankanızda Çek Bozdurmak

Kendi bankanızda çek bozdururken göz önünde bulundurmanız gerekenler:

  • Bankanız veya kredi birliğiniz genellikle bir şubede, ATM'de veya bir mobil uygulama aracılığıyla çek bozdurmanıza olanak tanır. Ancak çeki bir ATM'ye veya mobil uygulama aracılığıyla yatırıyorsanız, finansal kurumunuzun politikalarına ve çek miktarına bağlı olarak çekin tamamını hemen alamayabilirsiniz. İlk 225 ABD doları genellikle hemen veya bir iş günü içinde kullanılabilir, geri kalan para ise ikinci iş gününde serbest bırakılır.
  • Kişisel çek, maaş bordrosu, devlet çeki, sigorta veya iş çekini bozduruyorsanız bankanız veya kredi birliğiniz normalde ücret talep etmez.
  • Çeki şahsen bozduruyorsanız, ehliyet veya pasaport gibi en az bir kimlik doğrulama belgesini yanınızda getirin.

Çekin Farklı Bir Bankada Bozdurulması

Farklı bir bankada çek bozdururken dikkat etmeniz gerekenler şunlardır:

  • Çekinizi kendi bankanızda veya kredi birliğinizde bozdurmuyorsanız, çeki düzenleyen banka veya kredi birliğinizde bozdurmalısınız. Çekin ön yüzünde keşidecinin adı yer alır. Genel olarak bu işlemi herhangi bir ücret ödemeden yapabilirsiniz.
  • Ayrıca çekini, size ait olmayan ve çeki düzenleyen kurum olmayan bir finans kuruluşunda bozdurmayı deneyebilirsiniz. Sizden yaklaşık 5 ila 10 ABD Doları arasında bir çek bozdurma ücreti alınabilir. Çekinizi bozdurmak için bir bankanın veya kredi birliğinin gerekli olmadığını unutmayın. Bu nedenle finans kurumu çek bozdurma talebinizi reddedebilir.
  • Tıpkı kendi bankanızda veya kredi birliğinizde yaptığınız gibi, yanınızda en az bir fotoğraflı kimlik belgesi getirin.

Bir Çekin Elektronik Olarak 'Boza Dönüştürülmesi'

Bir çeki elektronik olarak "bozdururken" dikkate almanız gerekenler şunlardır:

  • Birçok banka ve kredi birliği, çekleri elektronik olarak yatırmanıza olanak tanıyan mobil uygulamalar sunar . Bu, çek bozdurmanın geleneksel yöntemiyle aynı olmasa da yakındır. Bir uygulama aracılığıyla çek yatırmak için genellikle çekin ön ve arka yüzünün fotoğrafını çekmeniz ve ardından finans kurumunun mobil para yatırma işlemini tamamlama talimatlarını izlemeniz gerekir. Mobil para yatırma işlemi normalde bir iş gününde tahsil edilir, ancak paranıza erişmeniz daha uzun sürebilir. Finansal kurumlar, uygulamalarını çek ödemeleri için kullanmak için genellikle ücret talep etmez.
  • Walmart gibi mağazalar, çeki elektronik olarak "bozdurmak" için başka bir yol sunuyor. Walmart'ın ücretsiz MoneyCard uygulaması, hiçbir ücret ödemeden çek yatırmanıza ve paranızı beş iş günü içinde almanıza olanak tanır.
  • PayPal ve Venmo gibi ödeme uygulamaları da mobil çek ödemelerine izin veriyor. Örneğin PayPal, çekinizi nakde çevirmek için herhangi bir ücret talep etmez. Ancak paranıza erişmek için 10 gün beklemeniz gerekir. PayPal'daki süreci hızlandırmak istiyorsanız maaş bordrosu veya devlet çeki yatırmak için %1 ücret veya diğer onaylı çekler için %5 ücret ödeyebilirsiniz. Her işlem türü için minimum ücret 5$'dır.

Bir Perakende Mağazada Çekin Bozdurulması

Bir perakende mağazasında çek bozdururken dikkat etmeniz gerekenler şunlardır:

  • Çek bozdurmanın hızlı ve kolay bir yolunu arıyorsanız bir perakende mağazayı veya süpermarketi deneyin. Bu kolaylık için muhtemelen bir ücret ödeyeceğinizi unutmayın. Örneğin Kroger bakkal zinciri, diğerlerinin yanı sıra bordro, hükümet, iş ve nafaka çeklerini nakde çevirmenize olanak tanıyor. Kroger genellikle 5.000 doları aşan çekleri bozdurmaz. Kroger Shopper's Card'ınız varsa ve 2.000$'a kadar çekiniz varsa, genellikle 3$ ücret ödersiniz. Eğer bir Alışveriş Kartınız varsa, 5.000$'a kadar bir çekin bozdurulması genellikle 5,50$'a mal olur.
  • Perakende mağazaları, kişisel çekler gibi belirli çekleri bozduramayabilir.
  • Çek bozdurmak için bir mağazaya mı gidiyorsunuz? Ehliyet veya pasaport gibi bir kimlik belgesini unutmayın.

Ön Ödemeli Karta Çek Yükleme

Ön ödemeli karta çek yüklerken dikkat etmeniz gerekenler şunlardır:

  • Bazı ön ödemeli kart veren kuruluşlar, karta çek yüklemenize izin verir. Örneğin, Green Dot, Walmart'ta bir çek bozdurmanıza ve bu parayı ön ödemeli kartınıza yüklemenize olanak tanır. Sizden 3,74$ yeniden yükleme ücreti alınacak ve 4$'a kadar çıkabilen bir çek bozdurma ücretiyle karşı karşıya kalabilirsiniz.
  • Ön ödemeli bir karta çek yüklemek, maaş bordrosu çekleri ve sosyal yardım çekleri gibi önceden basılmış çeklerle sınırlı olabilir.
  • Ön ödemeli karta ekleyebileceğiniz para miktarı sınırlı olabilir. Örneğin, Green Dot çekten karta işlemleri 1.000 ABD Doları ile sınırlandırıyor.
  • Bu tür bir hizmet bazı eyaletlerde mevcut olmayabilir.
  • Ön ödemeli karta çek yüklerken yanınızda bir kimlik belgesi bulunduğundan emin olun.


Çek Bozdurma Mağazasında Çekin Bozdurulması

Bir çek bozdurma mağazasında çek bozdururken dikkat etmeniz gerekenler:

  • Bir bankada veya kredi birliğinde hesabınız yoksa, çekin bozdurulmasına yönelik seçeneklerden biri çek bozdurma mağazasıdır. 13.000'den fazla çek bozdurma mağazası ülke geneline dağılmış durumda. Bununla birlikte, bu mağazaların aldığı ücretler (belki de %2'ye kadar) gerçekte yanınızda götüreceğiniz nakit miktarını tüketir.
  • Potansiyel olarak yüksek ücretlerin yanı sıra, çek bozdurma mağazaları başka bir riski de beraberinde getiriyor. Bu mağazalardan bazıları sizi yüksek faizli avans kredisi almaya ikna etmeye çalışabilir. Bu kredilerin yıllık yüzde oranı %400 veya daha fazla olabilir.
  • Hala çek bozdurma mağazasını ziyaret etmekte sorun yok mu? Eğer öyleyse, yanınızda bir kimlik belgesi getirmeyi unutmayın.

Hiç yorum yok