Flaş Haber

Kapak Mektubu Nasıl Yazılır

 Özgeçmişler tüm övgüyü ve ilgiyi alır, ancak kapak mektubunuzu göz ardı etmeyin. İşte göze çarpan bir tanesini nasıl yazacağınız.


Sizi bir iş için işe alan biri özgeçmişinize göz atacak veya gözden geçirmek için başvuru sahibi takip sistemini kullanabilir, ancak sizi bir pozisyon için düşünüyorsa ön mektubunuzu okuyacaktır .

Özgeçmişler bir işe girmek için hayati bir araçtır ve hiçbir iş arayan kişi bunu yazmak için acele etmemelidir, ancak ön yazı da zaman ayırmaya ve dikkat etmeye değer.

Öyleyse, nasıl kapak mektubu yazılacağına dair ipuçları arıyorsanız, bir belge açın ve yazmaya başlayalım.

Kapak Mektubu Nedir?

Kapak mektubu, bir işe başvurduğunuzda özgeçmişiniz ve çalışmanızın portföyü gibi başka herhangi bir şeyle birlikte işverene göndereceğiniz bir mektuptur. Ön yazı, şirketin neden işe alması gereken kişi olduğunuzu ortaya koyar.

Özgeçmişiniz beyninize benziyorsa - gerçekleri ve neden işe alınmanız gerektiğinin mantıksal nedenini sunuyorsa - ön yazı sizin kalbinizdir - muhtemelen işverenle duygusal bir bağ kurar ve en azından neden işe alınmanız gerektiği meselesinin özüne iner. ve başka hiç kimse bu iş için uygun değil.

Özgeçmiş, işvereni iş için gerekli altyapıya sahip olduğunuz konusunda ikna etmelidir; Ön yazı, harika bir çalışan olacağınızı ve birlikte çalışmaktan keyif alacağınızı açıkça belirtmelidir. Sonuçta, her şey yolunda giderse, bu insanlar öğle tatilinde sizinle takılıyor olabilir veya stresli veya zor müşterilerle uğraşırken sizinle yakın çalışıyor olabilir. Bu muhtemelen işe alındığınız işi gerçekten yapabilmeniz kadar önemlidir. Ve bu nedenle, bir işveren kişiliğiniz ve kim olduğunuz hakkında fikir sahibi olmak ister. İyi hazırlanmış bir ön yazı bunu yapabilir.

Başlık Seçmek

Peki ön yazıya nasıl başlamalısınız? Çoğu özgeçmiş uzmanı, mümkünse işe alım yöneticisinin adını bulmaya çalışmanızı söyleyecektir. Elinizde olduğunu varsayarsak, o zaman "Sevgili Bay Smith" veya "Sevgili Bayan Smith" ile gidersiniz. Merkezi Highland Park, New Jersey'de bulunan Career Karma Resume Development & Career Services'in kurucusu Jennifer Fishberg'e göre kişiye ilk adıyla hitap etmek isteyebilirsiniz.

Yani, eğer o kişiyle daha önce temasa geçtiyseniz ya da bir yönlendirme olmuşsa, bir isimle gitmenin iyi olabileceğini söylüyor Fishberg.

Fishberg, "Fakat emin değilseniz resmi olandan yana olun" diyor.

Peki ya körü körüne başvuruyorsanız ve ön yazıyı kimin okuyacağı hakkında hiçbir fikriniz yoksa? Belki de klasik ve denenmiş ve gerçek olan “Kimin İlgisini Çekebilir?”?

Fishberg'e göre bu zor bir hayır olurdu.

“'Kimin İlgisini Çekebilir' bir başlangıç ​​değil” diyor. “Bunun sizin gönderdiğiniz ve zahmete giremeyeceğiniz, toplu olarak üretilmiş yüzlerce mektuptan biri olduğunu haykırıyor. Ön mektubun işinin bir kısmı sizi okuyucuya insanileştirmektir, bu nedenle kişisel olmayan bir selamlamanın amacınıza faydası olmaz," diyor Fishberg.

Peki neyle gitmelisiniz? Fishberg, "Gerçekten bir isim bulamıyorsanız 'Sayın İşe Alma Ekibi' işe yarayabilir" diyor.

Açılış

Yani, tahmin edebileceğiniz gibi, kime yazdığınızla konuştuktan sonra, oldukça ilgi çekici görünseniz iyi olur. İş başvurusunda bulunan birçok kişiyle rekabet ediyorsunuz.

Fishberg, "Güçlü bir ön yazı daha ilk satırdan itibaren okuyucunun dikkatini çeker" diyor.

Söylemesi kolay ama başarması her zaman kolay değil. Ancak Fishberg, işvereninizin "sorunlu noktaları" ve çözüm sunma yeteneğiniz hakkında bildiklerinizi vurgulamak isteyebileceğinizi öne sürüyor. İşvereninizin bir tür sorunu var ya da birini işe almasına gerek yok. İşveren sizi işe alarak bu sorunları çözeceğinizi umuyor.

Eski bir lise İngilizce öğretmeni olan ve şu anda işe alım konusunda şirketlerde ve iş arayan bireylerle çalışan büyüme ve değişim danışmanı Deb Harrison, "Dikkat çekici bir cümleyle başlayın" diyor. Kendisi Montgomery, New York'ta yaşıyor.

Harrison, dikkat çekici bir cümlenin konuyla alakalı bir alıntı, istatistik veya anekdot içerebileceğini söylüyor. Ancak alıntılarınızda, istatistiklerinizde veya anekdotlarınızda aşırıya kaçmayın. Harrison, "İlk paragrafta belirli bir işe neden başvurduğunuzu açıkça belirtin" diyor.

Bedeni Yazmak

Tamam, mektubunu okuyan kişiye nasıl hitap ettiğin konusunda kendini iyi hissediyorsun. Okuyucuyu kendine bağladın. İşte işlerin ya yükselebileceği ya da dağılmaya başlayabileceği yer burası.

Düşünülmesi gereken çok şey var:

Uzunluk. Çoğu iş sitesi sizi yarım sayfadan bir sayfaya kadar uzunlukta bir ön yazı yazmaya teşvik edecektir. Harrison, "İşe alım görevlilerinin incelemesi gereken çok şey var, bu nedenle çok fazla bilgi okunmayabilir bile, ancak işe alım uzmanının dikkatini çekecek kadar bilgi sağlamalıdır" diyor.

Ton. Profesyonel bir işe alım firması olan Robert Walters Kuzey Amerika'nın genel müdürü Pete Milne, " Bir röportajda konuşuyormuş gibi yazın " diyor. “Yazılı biçimde aşırı resmi olmak çok kolaydır.”

Resmi olmak, profesyonel olmakla aynı şey gibi göründüğünden, bu kulağa istediğinizin tam tersi gibi gelebilir, ancak Milne, bunun doğru olmadığını ileri sürüyor. Aşırı resmi olmak gerçekten geri tepebilir.

“Zeka seviyenizi göstermek için daha büyük kelimeler veya karmaşık bir dil kullanma eğilimi caziptir. Ancak uzun cümleler, okunması zor paragraflar ve karmaşık dil, zayıf iletişimin işaretleridir" diyor. “Kimse söylemeye çalıştığınız şeyi incelemek zorunda olmamalı. Açıkça ve okunması son derece kolay olsun.

Milne şunları ekliyor: "Ayrıca, bir röportaja gittiğinizde ve son derece resmi, yasal gibi görünen ön mektubunuza hiç benzemediğinde yaşayacağınız şoku hayal edin. Kendinize sadık kalın ve gerçek ses tonunuza ve kişiliğinize güvenin.”

Detaylar. Olduğu gibi önemliler, ancak burada da aşırıya kaçmayın. Milne, "Önemli şeylere bağlı kalın; ön yazı bir biyografi değildir" diyor. “Profesyonelleri bir ön yazı üzerinde oldukça fazla zaman harcamaya teşvik etsem de, bunun muhtemelen potansiyel işvereniniz tarafından inceleneceğinin anlaşılması da gerekiyor; dolayısıyla dili basit tutmanız gerekiyor. Öne çıkanlar makaranız olarak bir kapak mektubu görün."

Ve sadece Milne, işe girişle ilgili önemli anları da ekleyerek ekliyor.

Ancak ön mektubunuzun başka bir şeye ihtiyacı olduğunu düşünüyorsanız, işle hiçbir ilgisi olmasa bile, Milne'a göre muhtemelen makul bir süre içinde bundan kurtulabilirsiniz.

"Hevesli bir sörfçü olduğunuzu belirtmenin bir zararı yok, ancak profesyonel düzeyde rekabet etmeyi sevmiyorsanız ve bitiş çizgisine ulaşmanın kişiliğinizin temel yapılarından biri olduğunu bağlamadıkça bu konuda devam etmeyin." Milne şöyle diyor: "Tüm yollar bu işte iyi olup olmayacağınıza çıkıyor."

Hiç yorum yok