Flaş Haber

Çek Defteri Nasıl Dengelenir

 Dijital dünyada bile çek hesabınızı nasıl dengeleyeceğinizi bilmelisiniz.

 

Evden çalışan olgun kadın

Bugünlerde çoğumuz, eğer varsa, çok az çek yazıyoruz. Böylece "çek defterini dengelemek" terimi yeni bir anlam kazandı. Basitçe söylemek gerekirse, çek defterinizi dengelemek, çek hesabınızdaki kayıtlarınızın banka kayıtlarıyla eşleştiğinden emin olmayı içerir.

Örneğin, çek hesabınızın banka kayıtları bir marketten 50 dolarlık bir banka kartı satın alımını gösteriyor olabilir, ancak bu işlem sizin kayıtlarınızda görünmüyor. Bu durumda, 50$'lık satın alma işlemi hileli olabilir; dolayısıyla çek defterinizi dengelemek, bu işlemi tespit edip bankanıza bildirmenizi sağlar.

Burada, çek defterinizi neden dengelemeniz gerektiğini açıklıyoruz ve bunu yapmak için gereken adımlarda size yol gösteriyoruz.

Çek Defterinizi Neden Dengelemelisiniz?

Hesabınızın mutabakatını yapmak olarak da adlandırılan çek defterinizi dengelemek, bir angarya gibi gelebilir. Ancak bu, hileli işlemleri tespit etmenize, hataları bulmanıza ve harcamalarınızı izlemenize yardımcı olabilecek bir angaryadır.

Hileli İşlemleri Tespit Etme

Çek defterinizi dengelemek, bankanın fark etmeyebileceği potansiyel dolandırıcılık işlemlerini tespit etmenize olanak tanır. Örneğin, hesap ekstrenizde bir giyim mağazasında 225 dolarlık bir banka kartı işlemi görünüyorsa ancak o mağazadan hiç kıyafet satın almadıysanız.

Bu potansiyel dolandırıcılık satın alma işlemini ortaya çıkardıktan sonra, bunu bankanıza bildirebilirsiniz; bankanın da konuyu araştırması için 10 iş günü vardır. Banka, satın alma işleminin hileli olduğunu tespit ederse , hatayı bir iş günü içinde düzeltmeli ve incelemenin sonucunu üç iş günü içinde rapor etmelidir.

Hataları Bulma

Çek defterinizi dengelemenin bir diğer yararı da hataları bulmaktır. Örneğin, bir banka şubesindeki hesabınıza 1000$ yatırdınız , ancak veznedar yanlışlıkla bunu 100$ depozito olarak girdi. Çek defterinizi dengelerken bunu keşfetmeniz, bankanızla iletişime geçerek hatanın düzeltilmesini sağlar.

Aynı yaklaşım, bir kanepe için 1.250 ABD Doları tutarındaki satış fiyatı yerine 1.500 ABD Doları tutarındaki normal fiyatı ödemek gibi bir satıcının yapmış olabileceği hataların yakalanması için de geçerlidir.

Harcamalarınızı İzleme

Çek defterinizi dengelemek aynı zamanda harcamalarınızı takip etme fırsatı da sağlar. Örneğin, kayıtlarınızın incelenmesi eğlenceye gereğinden fazla harcama yaptığınızı veya çok fazla kredili mevduat ücreti biriktirdiğinizi ortaya çıkarabilir . Bu bilgi harcama davranışınızı geliştirmenize yardımcı olabilir.

Çek Defterinizi Nasıl Dengelersiniz?

Çek defterinizi dengelemek için, hesabınıza giren tüm parayı ve hesabınızdan çıkan tüm parayı karşılaştıracaksınız .

Basitçe söylemek gerekirse, hesap özetinizdeki rakamların kaydettiğiniz rakamlarla eşleşip eşleşmediğine bakarak çek defterinizi dengelersiniz.

İşte çek defterinizi dengelemek için atmanız gereken adımlar.

İşlemleri Takip Edin

Çek defterinizi dengelemek, her işlemin izlenmesiyle başlar. Bunu, çek defterinizle birlikte gelen kayıt defterini kullanarak, sayıları bir e-tabloya girerek, bir finansal uygulamaya güvenerek veya bankanızın çevrimiçi yeteneklerinden yararlanarak gerçekleştirebilirsiniz. Hangi yöntemi seçerseniz seçin, gelen ve giden her işlemi izlemek önemlidir.

İzlemenizin doğru olduğundan emin olmak için, tarih, dolar tutarı ve kısa bir açıklama dahil olmak üzere her işlemi gerçekleştikten hemen sonra girmeye çalışın. Veya çevrimiçi satın alımlar gibi makbuzları tutun ve bunu yapmak için zaman ayırabileceğiniz zaman bilgileri girin.

Yazdığınız her çek için çek numarasını, çeki yazdığınız tarihi, alıcıyı ve dolar tutarını not etmeyi unutmayın.

Dengeyi Ayarlayın

İlerledikçe mevcut bakiyenizi hesaplamak için her işlemi ekleyin veya çıkarın. Yani bir banka şubesine 500$ yatırdıysanız, kayıtlarınız bu paranın toplamını yansıtmalıdır. Ve eğer ATM'den 200$ çektiyseniz, kayıtlarınız bu kesintiyi yansıtmalıdır.

Bu gerçek zamanlı matematik, bankanızın çetelesi en son işlemlerinizin tümüne yetişmemiş olabileceğinden, fazla harcama yapmanızı veya kredili mevduat ücretine maruz kalmanızı engellemenize yardımcı olabilir.

Aylık Ekstrenizi İnceleyin

İster kağıt üzerinde ister elektronik biçimde olsun, matematik hatalarını, alışılmadık işlemleri ve tuhaf görünen her şeyi belirlemek için her aylık bildirimi daima dikkatle inceleyin. Bir şeyin bariz bir hata olduğu ortaya çıkarsa, düzeltilmesi için bankanızla iletişime geçin.

Kayıtlarınızı (hesabınıza giren ve çıkan tüm paraları) bankanızın çevrimiçi portalına veya uygulamasına giriş yaptığınızda görünenlerle sık sık karşılaştırmak akıllıca olacaktır. Bu şekilde tutarsızlıkları hızlı bir şekilde giderebilirsiniz.

Kendi Kayıtlarınızla Bankanızın Kayıtlarını Karşılaştırın

Aylık ekstrenizi gözden geçirdikten sonra bunu kendi kaydettiğiniz bilgilerle karşılaştırın. İdeal olarak, bu ayda bir defadan az yapılmamalıdır.

Yan yana incelemeyi tamamlarken eşleşen her işlemi not edin ve eşleşmeyen her işlemi işaretleyin. Eşleşmeyen herhangi bir işlem için uyumsuzluğun nedenini bulmak için biraz hafiyelik yapın. Örneğin, ATM'den para çekme işlemini listelemeyi unutmuş olabilirsiniz. Hala şaşkınsanız, güvenilir bir arkadaşınızdan veya akrabanızdan sayıları tekrar kontrol etmesini isteyin. Veya yardım almak için mali danışmanınızla veya bankanızla iletişime geçin.

Kendi başınıza kaydettiğiniz bazı işlemlerin henüz gerçekleşmemiş olabileceğini, yani bankanın aylık ekstrenizi yayınlamasından önce resmi olarak tamamlanmadığını unutmayın.

Uyuşmayan numaralar tespit ettiyseniz hata yapıp yapmadığınızı öğrenin veya sorunu çözmek için bankanıza başvurun.

Bakiyeleri Eşleştir

Banka ekstrenizdeki son aylık bakiyenin, kayıtlarınızdaki son aylık bakiyeyle eşleştiğinden emin olun. Bu, banka hesap özetinizde bakiyenizin 31 Temmuz'da 1.250 ABD Doları olduğunu gösteriyorsa, kayıtlarınızın muhtemelen 31 Temmuz bakiyenizin 1.250 ABD Doları olduğunu göstermesi gerektiği anlamına gelir.

Bakiyeler aynı değilse, neden fark olduğunu görmek için banka ekstrenizi ve kendi kayıtlarınızı inceleyin. Bu sizin veya bankanın yaptığı bir matematik hatası kadar basit olabilir.

Kaydettiğiniz bazı işlemlerin henüz tahsil edilmediğinden banka ekstrenizde görünmeyebileceğini unutmayın.

Çek Defteri Kaydına Dijital Alternatifler

Muhtemelen bankanızın sağladığı çek defteri kaydını kullanmıyorsunuzdur. Aslında onu atmış olabilirsiniz veya nerede olduğunu bilmiyor olabilirsiniz. Eğer bu size benziyorsa, muhtemelen dijital bir alternatif arayışı içinde olacaksınız. İşte bazı seçenekler:

  • Bank of America'nın Erica'sı, Truist Assist ve US Bank'ın Akıllı Asistanı gibi dijital asistanlar.
  • PocketGuard bütçeleme uygulaması.
  • Simplifi bütçeleme uygulamasını hızlandırın.
  • YNAB (Bir Bütçeye İhtiyacınız Var) bütçeleme uygulaması.
  • Google E-Tablolar e-tabloları.
  • Microsoft Excel elektronik tabloları.
  • Vertex42 bütçe şablonları.

Hiç yorum yok